18.7 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinOrhideea, o floare fără păcat

Orhideea, o floare fără păcat

Orhideea a fost de-a lungul timpului, denigrată sau adulată, fiind personaj central atât în literatură, cât şi pe marile ecrane, timpul transformând-o dintr-un simbol al erotismului într-o plantă de apartament extrem de populară.

În timp ce Guy de Maupassant spunea că orhideele sunt „fiice ale pământului sacru“, aceleaşi flori erau considerate „făpturi sângeroase“ şi un pic groteşti de către poetul italian Gabriele d’Annunzio, cunoscut pentru pasiunea sa pentru paradoxuri. La rândul său, Marcel Proust a adus un omagiu acestor flori în „Recherche“, unde regina orhideelor, superba Cattleya, care era la modă la începutul secolului XIX, devine simbol al plăcerii sexuale. Blestemată, dominatoare şi controversată, de peste trei decenii orhideea ocupă un loc central nu doar în literatură, ci şi pe marele ecran, de la superbul „Nici o orhidee pentru Miss Blandish“, al lui Robert Aldrich, până la „Anaconda: Goana după Orhideea Blestemată“ şi până la „Orhideea neagră“ sau „Orhideea sălbatică“. Deşi de atunci lumea s-a schimbat, orhideea a rămas încă regină printre flori, însă nu mai este de mult un simplu simbol erotic, ea schimbându-şi stilul. „Asistăm la un fenomen extraordinar. În timp ce, la nivel internaţional, din cauza crizei economice, floricultura traversează o perioadă dificilă, vânzările de orhidee au cunoscut o creştere incredibilă. Astăzi, în locul unui buchet de trandafiri, cei mai mulţi preferă să dăruiască o orhidee într-o glastră. Nu e de mirare că orhideea a devenit cea mai bine vândută plantă din lume“, a declarat Giancarlo Pozzi, unul dintre cei mai cunoscuţi specialişti în floricultură din lume.

Un alt fel de plantă de apartament

Una dintre cele mai iubite şi mai răsfăţate flori intră astfel în case sau birouri sub forma insolită a unei plante de apartament, care aduce o notă specială designului interior. „Preferată este o orhidee destul de specială. Nu mai e vorba de Cattleya lui Proust, vremea ei a trecut. De la cele mai exclusiviste buticuri milaneze din Montenapoleone şi până la marile magazine din Tokyo sau Los Angeles, peste tot este cerută superba Phalaenopsis albă“, a mai explicat Pozzi. Olanda a comercializat numai anul trecut 180 de milioane de exemplare, în toate colţurile planetei. „A devenit ca un obiect de mobilier şic şi de durată. Până acum câţiva ani, producţia de Phalaenopsis era aproape inexistentă. Cu timpul însă, fiind cultivate intens, au fost modificate genetic, au dimensiunile corecte pentru transport, sunt perfecte pentru interior şi au o perioadă de înflorire destul de lungă“, a spus, la rândul său, Luigi Callini, specialist în cultivarea orhideelor. Phalaenopsis, sau orhideea molie, poate înflori chiar şi de mai multe ori pe an, deşi sezonul ei începe iarna târziu şi ţine până primăvara. Originare din sud-estul Asiei, speciile de Phalaenopsis i-au cucerit rapid pe iubitorii de flori. Dacă sunt ţinute în interior, florile acesteia durează de obicei două-trei luni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS